Dieta jest najprostszym, najbezpieczniejszym i zarazem najskuteczniejszym sposobem zachowania dobrego zdrowia. W szczególności dotyczy to kobiet w ciąży. Ciąża jest świetną okazją do zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych. Jest to przecież okres oczekiwania i zarazem przygotowywania do przyjęcia nowego życia. Dzięki odpowiednio dobranym posiłkom, stosowaniu ziół i witamin możemy zapobiegać nadciśnieniu, cholestazie ciążowej, cukrzycy, zapaleniu nerek. Z kolei u dzieci można znacząco zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii i różnego typu infekcji oraz budować odporność organizmu. Myślę, że są to wystarczające powody, aby zadbać o prawidłowe odżywanie podczas ciąży i karmienia piersią.
Niestety, wiedza o tym, jak poprzez odpowiednią dietę zapobiegać problemom zdrowotnym w ciąży, jest mało znana i prawie niedostępna. Ta książeczka powstała z myślą o wszystkich mamach, które takiej wiedzy poszukują i zechcą zastosować w swojej praktyce kulinarnej.
autor | dr n. med. Preeti Agrawal |
rok wydania | 2011 |
liczba stron | 91 |
wymiary | 15 x 21 cm |
oprawa | miękka |
ISBN | 978-83-931693-0-6 |