Krótki traktat Dogena Kigena, trzynastowiecznego wielkiego myśliciela i reformatora buddyzmu zen, opatrzony komentarzem współczesnego mistrza zen Kosho Uchiyamy, to prawdziwa perła mądrości tej tradycji. Pisany przez Dogena dla bezpośrednich uczniów medytacyjny tekst o zasadach przyrządzania posiłków w klasztornej kuchni, a na głębszym poziomie - o regułach zgodnego z naukami Buddy postępowania ze wszystkimi składnikami życia, jest aktualny i wymowny do dziś, choć pochodzi sprzed 750 lat. Kreśląc paralele między przyrządzaniem posiłków w klasztorze zen a życiem, Dogen mówi tak naprawdę o całościowej postawie pozwalającej budować wielkie świątynie ze zwykłej włoszczyzny i uczy, że buddhadharma może wyrażać się poprzez najbardziej trywialne czynności.
Nauka Eihei Dogena zawarta w Tenzo Kyokun mimo pozornej prostoty nie jest łatwa. Tym cenniejszy staje się komentarz roshiego Uchiyamy, który studiował filozofię zachodnią i prezentuje swoją interpretację klasycznego dzieła w sposób przystępny dla wszystkich - także tych, którzy z filozofią buddyjską nie mieli dotąd kontaktu. Rady Dogena w tym ujęciu stanowią bezcenną książkę kucharską pokazującą, jak przyrządzać swoje życie w duchu zen i trwać z umysłem wolnym od chaosu i uprzedzeń pośród zamętu naszego zwyczajnego świata.
podtytuł | Zalecenia dla kucharza w klasztorze zen |
autor | Roshi Kosho Uchiyama |
rok wydania | 2012 |
liczba stron | 160 |
wymiary | 15,5 x 23 cm |
oprawa | miękka |
ISBN | 978-83-62620-01-2 |
tłumacz | Jacek Dobrowolski |
tytuł oryginału | How to Cook Your Life |